Pages

  • Home
  • Travel
  • Foods
  • Aktiviti Keluarga
  • Tutorial

The Kipidap

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Okay… Aqil nak cerita pada 10 dan 11 November lalu, Aqil dan family sebelah Ibu mengadakan Sambutan Hari Keluarga Nek Z 2018 di A’Famosa Resort, Melaka. Dengan tema “Mesra Kasih Bersaudara”, kami bertolak lebih kurang jam 2.30 petang. 


Oh ya! Sebelum tu kenapa Nek Z? Nek Z adalah panggilan buat nenek tersayang yang diberi nama Zaimah. Memandangkan nenek lah generasi pertama buat keluarga ini, jadi nama Nek Z terus melekat hingga ke hari ini. Hehehe…

Inilah Nek Z

Sambung semula kisah di Hari Keluarga Nek Z. Dan, kami sampai lebih kurang jam 3.20 petang. Aktiviti bermula 4.15 petang. Meriah sekali bila dapat berkumpul dengan ahli keluarga. Walaupun tidak semuanya yang dapat hadir, tetapi bilangan ahli keluarga Nek Z sebenarnya semakin hari semakin bertambah. Memang awesome dan gempak lah kalua buat aktiviti kan. 

Okay…. Jom tengok beberapa gambar yang Aqil upload untuk tatapan pembaca blog ni. 








Best ke tak best Family Day Aqil ni? Cuba korang pula kongsikan aktiviti keluarga korang di komen di bawah. Hehe...
  • 1 Comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Mesti ada yang pernah dengar tentang 8Share dulu kan? Kalau korang nak tahu, sekarang ni dah tak panggil 8Share dah. Ia dah dikenali dengan 8Coin. Ia telah diberi nafas baru oleh Media Prima Labs dan Rev Asia. Jadi, korang yang nak tambah duit poket ni dah boleh guna 8Coin dengan lebih mudah kerana terdapat dalam bentuk aplikasi dan ada lebih banyak ganjaran menarik yang korang boleh dapatkan. Yang minat barangan FREE pasti seronok kan!
 
 
Macam mana nak mula?
 
First, korang kena lah download aplikasi 8Coin ni di App Store dan Playstore. Percuma je taw! Kemudian, korang isi lah maklumat korang untuk memudahkan pendaftaran dan pembayaran ganjaran korang tuh nanti.
 
 
Selain daripada korang boleh dapat barangan secara percuma, korang juga boleh tambah duit poket korang. Wow!! Agak-agaknya macam mana tu?? Mudah saja. Selepas korang dah kumpul coins korang, cukup 5,000 coins, korang dah boleh cash out. Tak susah mana pun nak tambah kan coins korang tuh... Korang kena lah rajin share artikel (di bahagian Specials) yang disediakan dengan kandungan menarik di laman media sosial korang. Senang sangat kan zaman sekarang ni nak tambah duit. Nak atau Tak Nak je kita ni. 

Selain itu, secara tak langsung 8Coin juga ada menyediakan platform jenama barangan dari luar untuk mempromosikan lagi jenama mereka di media sosial.
 
 

Lepas korang dah share artikel korang dari ruangan "Specials" ni, setiap Unique Visitor (UV) yang klik dan visit link tuh, korang akan dapat ganjaran. Then, korang boleh lah tebus coins terkumpul tu dan tukar jadi wang tunai atau korang juga boleh dapatkan pelbagai tawaran menarik untuk tukar coins kepada barangan seperti Voucher KFC, Starbucks card, H&M Gift, dan banyak lagi. 



So.... cepat-cepat la Install aplikasi 8Coin ni sekarang. Klik sini untuk mulakan hidup lebih ceria dengan perolehi banyak ganjaran!

Daftar 8Coin
  • 0 Comments
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Okay… Rasanya semua pun tahu dengan istilah “Makanan Bujang” ni kan. Dan… sememnangnya ia menjadi pilihan yang cukup terkenal buat student ataupun yang masih bujang. Sebab ia membawa maksud kepada makanan yang murah dan menjimatkan.

Tetapi tak bermaksud “Makanan Bujang” ini dikhaskan untuk golongan tersebut sahaja. Sekiranya anda yang mungkin dalam keadaan terdesak atau sedang menyimpan dan mengawal perbelanjaan, pasti “Makanan Bujang” ini menjadi pilihan utama. Of course lah ia cukup untuk mengalas perut daripada kelaparan.

Jom ikuti lima jenis “Makanan Bujang” yang anda ambil apabila sedang berhadapan dengan poket kekeringan:-
 
 
Sumber Foto: http://www.google.com.my/ 

1. Mi Segera
Paling popular dan amat dikenali ramai adalah Maggi, walaupun ada juga jenama lain yang popular. Ia bukan setakat murah, tetapi juga mengenyangkan. Penyediaan yang  mudah dan ringkas, memang mi segera menjadi pilihan ramai.

Harga untuk sebungkus mee segera masih berada di sekitar RM4, dengan sebungkus mengandungi 5 paket. Cukup untuk hidangan beberapa hari.
 
 
Sumber Foto: http://www.google.com.my/ 

2. Nasi Bujang
Jika zaman belajar, nasi bujang ini memang sangat popular. Hanya nasi putih, telur dadar, sup dan sedikit sambal belacan. Ada sesetengah penjual, mereka akan letak sedikit ulam seperti timun.

Harga satu set nasi bujang sekitar RM3.00 sahaja. Jika anda memang seorang yang kena makan nasi dan tekak tak boleh terima makanan lain, nasi bujang adalah pilihan yang terbaik. Makan tengahari boleh kenyang sampai malam.
 
 
Sumber Foto: http://www.google.com.my/ 

3. Nasi Lemak
Dulu-dulu, nasi lemak hanya dijadikan sebagai hidangan pada waktu pagi sahaja. Namun, nasi lemak kini dijual pada setiap masa – tidak kira waktu siang atau malam.

Denga harga nasi lemak yang masih berpatutan, ada kedai yang masih menjualnya pada harga RM1. Kalau betul-betul nak berjimat, boleh makan sebungkus di waktu pagi, sebungkus tengahari dan sebungkus lagi di waktu malam.
 
 
Sumber Foto: http://www.google.com.my/ 
 
4. Roti + Kaya
Roti campur kaya, kelazatan yang sangat enak untuk dinikmati. Roti sebungkus yang berharga bawah RM3, biasanya boleh bertahan selama seminggu.

Kaya pula boleh tahan berbulan lamanya, tengok pada tarikh luput kaya tersebut. Makanan ringkas seperti ini boleh dijadikan sebagai bekal ketika anda ke tempat kerja, dan juga sebagai bekal untuk anak-anak yang bersekolah.
 
 
Sumber Foto: http://www.google.com.my/
 
5. Biskut Kering + Air Panas
Hidangan biskut kering bersama air panas seperti teh atau kopi, ternyata dapat memukau mereka yang menikmatinya. Waktu kelihatan berjalan amat perlahan, ketika anda sedang mencicah dan menyuapkannya ke dalam mulut.

Jika biskut kering dimakan bersendirian, atau teh dan kopi diminum secara bersendirian; memang tak kena dan tak kenyang. Tapi bila digabungkan bersama, memang amat jimat dan mengenyangkan.
 
Sumber: http://www.majalahlabur.com/
  • 0 Comments
As Malaysians celebrate the country’s 61st independence day, Carousell, Republic of Bricks (ROB) and Sunway Pyramid Mall unveiled an array of unique murals built entirely from LEGO bricks celebrating our country.



Tun Dr. Mahathir Mohamad and Tun Dr. Siti Hasmah’s LEGO mural is the highlight of the exhibition, beginning today to Sunday, 2 September 2018 at LG2, Central Avenue, Sunway Pyramid.

18 unique LEGO mosaics will also be on display, featuring interesting Malaysian moments, culture and sceneries, coupled with LEGO-themed activities for visitors by Carousell. LEGO fans can also connect with LEGO collectors across Malaysia on Carousell.

“The LEGO builders and fans have long traded and exchanged ideas via our platform and we in turn focus on creating authentic relationships with our communities. Naturally, Merdeka is the perfect opportunity for us to engage the LEGO fan community while celebrating 61 years of independence which highlights their creativity,” said Tang Siew Wai, Country Head of Carousell Malaysia.


Siew Wai added that hobbyists and enthusiasts could buy exclusive LEGO collections on Carousell. “To date, we have approximately 1 million LEGO listings on Carousell. This includes exquisite and scarce pieces of LEGO items to suit the user’s needs.”

“Sunway Pyramid has always been a strong supporter of the creative arts, advocating a variant of artists to display their pieces in our mall. Our collaboration with Carousell and ROB is part of our continuous efforts to offer a variety of activities to our shoppers especially on this very significant Merdeka celebration,” said Amy Hoo Ooi Mei, Senior Manager - Marketing of Sunway Pyramid.

“Matching different LEGO pieces to build this mural resembles the diversification of our culture and races living together in peace and harmony. The murals were built by artists from ROB to convey our love for our country and promote creativity with bricks. Carousell and Sunway Pyramid have been supportive partners in developing the community, and we hope that through this initiative, more will follow suit and develop their interest by joining our LEGO community on Carousell,” said Zen Chan Yang Shan, President of ROB.


A total of 166,888 pieces of LEGO bricks were used for the portraits displayed at the event, with 9,216 pieces used for Tun M and Tun Siti’s mural which was built by members of ROB.

ROB is a LEGO fan interest and networking group that focuses on LEGO projects, events and display in Malaysia. Over the years, the group has gathered LEGO hobbyists across the country to learn and share their passion. At present, the group has over 1,000 members that consist of enthusiasts from all walks of life.

For more information, visit Carousell on www.facebook.com/carousell.my, or download the Carousell app from the Apple Store or Google Play Store.
  • 0 Comments

Rembau Kristal yang terletak di Negeri Sembilan merupakan satu destinasi tarikan pelancong untuk singgah ke negeri penuh adat ini. Terdapat Rembau Kristal yang sangat popular di sini. Anda juga boleh nikmati pembelian cenderahati dan melihat pelbagai produk kristal yang ada. 

Rembau Kristal ini telah menjadi daya tarikan pelancong tidak kira dalam mahupun luar negeri sebagai salah satu destinasi pelancongan mereka dan dalam masa yang sama ia telah memperkenalkan hasil kraftangan anak tempatan dan juga meletakkan daerah Rembau dalam peta pelancongan di Malaysia.


Selain daripada barangan keluaran syarikat Rembau Crystal Sdn Bhd, struktur bangunan pejabat dan galeri juga menjadi salah satu contoh hasil kraftangan warisan Melayu kerana ia mempunyai bangunan berbentuk minangkabau lama dan diperbuat dari kayu dan papan.
Info Menarik Mengenai Rembau Kristal

Menyedari nilai komersial produk kristal serta potensi pasaran di dalam dan luar negara, kerajaan negeri telah membangunkan Kompleks Perkampungan Kristal di daerah ini sebagai satu pusat pengeluaran produk kristal terulung di negara. Kompleks yang beroperasi sejak Mac lalu dibangunkan secara usahasama oleh Rembau Crystal Sdn Bhd dan Yayasan Negeri Sembilan di atas sebidang tanah seluas 1.82 hektar berhampiran dengan pekan Rembau. Kompleks tersebut diubahsuai dari sebuah Rumah Rehat Rembau dan menempatkan bangunan pejabat, galeri, bengkel pembuatan kristal, bengkel menganyam kristal dan surau.

Rembau Kristal bersedia menghasilkan produk kristal mengikut reka bentuk yang dikehendaki pelanggan bagi dijadikan hadiah serta cenderamata untuk majlis rasmi kerajaan atau korporat dan majlis perkahwinan. Produk kristal yang beraneka jenis ini mempunyai kualiti yang sama seperti produk import dan harganya dijual serendah RM5 sehingga melebihi RM1,000.




Bagi yang berkeinginan untuk melihat hasil kraftangan anak tempatan ini, bolehlah kunjungi seperti maklumat yang tertera di bawah.

Alamat
Rembau Crystal Sdn. Bhd., Lot 1432, Kompleks Perkampungan Kristal, Jalan Kampung Mulia, 71300 Rembau, Negeri Sembilan
No. Telefon
06 - 685 3100 

Waktu Operasi
9.00 am - 5.00 pm

Facebook
Rembau Kristal Negeri Sembilan

WOW! DAPATKAN PRODUK KRISTAL YANG CANTIK DI REMBAU KRISTAL SEKARANG!! 

Sumber: www.tempatmenarik.my

  • 0 Comments
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


LOKASIMasjid Sultan Mansor
Kampung Sireh
Kota Bharu
Kelantan


INFO
Masjid ini ada menyediakan sebuah bangunan dua tingkat yang memiliki 6 bilik tamu untuk kemudahan penginapan para pengunjung ke Kota Bharu Bandaraya Islam. Bangunan bilik tamu ini yang terletak dalam kawasan masjid amat sesuai bagi ummat islam untuk menginap. Jarak bangunan bilik tamu ini dengan masjid adalah lebih kurang 30 meter sahaja.

KEMUDAHAN BILIK
01. Keluasan bilik yang selesa
( 16 kaki x 16 kaki = 256 kaki persegi )
02. Satu unit katil kelamin serta 5 bantal.
03. Bilik air dilengkapi sistem pemanas air.
04. Air cond.
05. Almari pakaian.
06. Satu meja dan dua kerusi.
07. Peti ais.
08. Satu unit pemanas air letrik, 3 pinggan dan 3 gelas.
09. Iron pakaian.
10. Satu helai selimut dan 2 helai tuala.
11. Sewaan Toto Narita RM10 bagi seunit.
 


 
LOKASI BERHAMPIRAN
01. Bandar Kota Bharu.
02. Pasar Wakaf Che Yeh ( 3.7 km ).
03. Pasar Siti Khadijah ( 3.6 km ).
04. Kedai makan dan kedai runcit.
05. Pejabat SUK Kelantan.
06. AEON MALL dan TESCO Kota Bharu.

Harga sewa bilik mulai 01 Januari 2018 adalah RM70 semalam

Check in selepas pukul 2.30 petang
Check out sebelum pukul 12.00 tengahari
Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi:-
Mohamad Zulhilmi bin Abdullah ( 013 - 959 9016 )
Imam Muda Masjid

VIRALKAN UNTUK INCOME MASJID KAMI

Hasil dari sewaan bilik ini akan digunakan untuk . . .
• Pembangunan
• Pengimarahan
• Program dan Aktiviti

Promote buat saudara mara dan rakan-rakan anda sekiranya berkunjung atau bercuti ke Kota Bharu
  • 0 Comments
Assalamualaikum...

Ini cerita lama. Rentetan dari kisah bercuti di Selangor bersama sanak-saudara Berselfie di Artsphere, The Atmosphere, Seri Kembangan dan Melawat Chocolate Museum Kota Damansara. Dalam tak tahu nak buat apa lagi selepas pulang berehat seketika di rumah KakNgah LeYa, petang tuh aku, Amrina dan Rayyan ke kolam renang di Kompleks Kolam Renang, Precint 6 Putrajaya. So... memang padat aktiviti kami selama tiga hari di situ.


Seronok mandi kolam yang dalam dan sesuai dengan aku, aku berenang ke tengah dan ke tepian mengikut citarasa aku. Ahahaha... Kompleks Kolam Renang Putrajaya ni mempunyai 3 buah kolam renang mengikut peringkat umur. Di peringkat dewasa sendiri terbahagi kepada 3 bahagian iaitu 1.2m, 1.5m dan 2.0m kalau tak silap laa.. Aku hanya mandi di kawasan yang kedalamannya 1.2meter sahaja.



Kemudian, pada hari Ahad, kami datang sekali lagi untuk mandi-manda di kolam renang. Tapi sebelum tuh, kami ke Rekreasi Air di Precint 9, Putrajaya dahulu. Okay... di sana aku tak mandi lah sebab rupanya kawasan itu hanya untuk kanak-kanak dan tidak dalam untuk aku menyelam dan berenang.




Amrina dan Rayyan masuk jugalah ke dalam kolam renang tuh bersama dengan seorang kawan yang duduk sewa di rumah KakNgah LeYa. Aku hanya duduk di tepi tembok memerhati. Malas lah nak berenang. Orang pun ramai sangat. Hehehe... 

So... aku pun mengajak untuk bersarapan. Dan kami pun bersarapan di Medan Selera Precint 9 yang berada di sebelah sahaja Taman Rekreasi Air tuh. 







Selesai sarapan pagi, kami bertolak semula ke Kompleks Renang Precint 6. Yeah! Kat sini baru manyak syokk nak berenang..



Sampai pukul 1.00 petang kami mandi. Kalau ikutkan nak mandi lagi. Tapi rupanya kami kena ke Shah Alam pula untuk menghadiri Program Masak-Masak Bersama AMC Malaysia dan Chef Zamir, juara Masterchef Malaysia All Star 2013. 

Jadinya.... itu ajelah yang dapat aku ceritakan kisah aku mandi kolam dengan seronoknya ketika cuti persekolahan lalu. Nak lagi best, jom tonton video menarik dari Amrina nie dan jangan lupa untuk subscribe channel youtube beliau ye.


  • 0 Comments

Jika anda berada di Putrajaya atau sekitarnya, Kacang Pool Haji Putrajaya merupakan tempat makan yang wajib anda singgah. Ianya terletak di Medan Selera Presint 9. Medan selera ini beroperasi seawal jam 9.00 pagi sehingga lewat malam. 

Namun, harus diingat kepada peminat atau pencari Kacang Pool Haji ni untuk dapatkannya sebelum jam 9.00 malam. Ini kerana ianya telah ditutup disebabkan kehabisan stok.

Apa itu Kacang Pool?

Kacang Pool adalah makanan yang datang dari Timur Tengah. Mungkin ada sedikit persamaan di antara Arab dan di Malaysia. Di Timur Tengah, ianya mungkin menggunakan telur rebus atau tiada penggunaan telur. Tetapi di sini, di Putrajaya ini anda akan dapat lihat telur mata yang menyelerakan dalam Kacang Pool ini. Walau bagaimanapun ianya masih sama menggunakan kuah yang pekat.

Dikatakan kuah ini adalah hasil daripada kacang yang sama seperti digunakan oleh masyarakat Timur Tengah. Kuah ini adalah gabungan daging dan yang menjadikan ia berbeza di Malaysia ialah ada sayuran di dalamnya.

Dari sudut roti pula, ianya jauh berbeza dengan versi Timur Tengah yang mana ia menggunakan roti nan. Berbeza pula dengan Singapura yang menggunakan roti French. Versi Johor atau di Putrajaya ini menggunakan roti 'toast' yang selalu kita nampak.


Jom, Admin kongsikan 9 sebab anda patut cuba Kacang Pool Haji di Putrajaya ini.

Menariknya, menu kacang pool di sini seringkali mendapat tempat di hati masyarakat. Ia adalah menu yang ringan yang boleh dimakan pada bila2 masa tidak ira siang atau malam.
 
Set lengkap kacang pool terdiri daripada roti bakar lembut, telur mata lembu dan semangkuk kuah pekat kacang pool.

1. SARAPAN PAGI YANG LENGKAP, SENANG KERJA
2. GOYANGAN TELUR YANG MENGGODA
3. MAKAN SATU TAK CUKUP
4. GABUNGAN KUAH KACANG DAN DAGING YANG TERBAIK
5. RESEPI KUAH YANG SUNGGUH ISTIMEWA
6. ROTI TEBAL BAKAR YANG SUNGGUH ISTIMEWA DAN KENA DENGAN CICAH KUAHNYA YG PEKAT
7. TEKSTUR KEHADIRAN LIMAU YANG MENGHASILKAN RASA MASAM2
8. KACANG POOL SUKAR DICARI DI TEMPAT LAIN. KECUALI DI JOHOR
9. BOLEH JUGA ORDER MAKANAN LAIN DI MEDAN SELERA INI

Alamat:
Medan Selera Presint 9, 62000 Putrajaya
  • 0 Comments
Newer Posts Older Posts Home

search

About Us


Hi! We are The Kipidap

An adventure travel, lifestyle blogger, and foods.


Hi! I'm Paul Harrington

Followers

Blog Archive

  • ►  2023 (2)
    • ►  November (2)
  • ►  2022 (4)
    • ►  September (2)
    • ►  August (2)
  • ►  2021 (1)
    • ►  February (1)
  • ►  2020 (5)
    • ►  December (1)
    • ►  March (1)
    • ►  February (2)
    • ►  January (1)
  • ▼  2018 (9)
    • ▼  December (1)
      • Family Day Nek Z 2018 Meriah Dengan Tema Mesra Kas...
    • ►  November (1)
      • Tambah Pendapatan Dengan 8Coin Di Media Sosial
    • ►  October (1)
      • Tips Jimat Dengan 5 Makanan Bujang Ini!
    • ►  September (1)
      • TUN M AND TUN SITI’S LEGO MURAL UNVEILED AT CAROUS...
    • ►  August (1)
      • Keunikan Rembau Kristal Di Negeri Sembilan
    • ►  March (1)
      • Bilik Tamu Untuk Disewa Di Kota Bharu
    • ►  January (3)
      • Hilangkan Stress Dengan 2 Lokasi Kolam Renang Di P...
      • 9 Sebab Kena Cuba Kacang Pool Haji Putrajaya
  • ►  2017 (8)
    • ►  December (2)
    • ►  November (1)
    • ►  July (2)
    • ►  June (2)
    • ►  February (1)
  • ►  2016 (7)
    • ►  December (2)
    • ►  November (3)
    • ►  May (1)
    • ►  January (1)
  • ►  2015 (3)
    • ►  June (1)
    • ►  May (1)
    • ►  March (1)
  • ►  2014 (7)
    • ►  November (3)
    • ►  August (1)
    • ►  May (1)
    • ►  April (2)
  • ►  2013 (8)
    • ►  October (4)
    • ►  September (2)
    • ►  August (1)
    • ►  July (1)
  • ►  2012 (5)
    • ►  December (1)
    • ►  June (1)
    • ►  April (1)
    • ►  March (1)
    • ►  January (1)
  • ►  2011 (6)
    • ►  July (1)
    • ►  May (1)
    • ►  February (2)
    • ►  January (2)
  • ►  2010 (9)
    • ►  December (1)
    • ►  November (1)
    • ►  October (1)
    • ►  September (3)
    • ►  June (1)
    • ►  February (1)
    • ►  January (1)
  • ►  2009 (17)
    • ►  December (1)
    • ►  September (1)
    • ►  June (3)
    • ►  May (3)
    • ►  April (1)
    • ►  March (8)

Blog Wajib Singgah!

  • Blog LeYa
  • Portal HRs
  • Wafa Adlina
  • LF Production

Labels

Aktiviti Keluarga Artikel Berita Terkini Cerpen Conteng-Conteng Cuti-Cuti Sekolah Dekorasi Destinasi Menarik Festival Floria Putrajaya Foods Gosip Artis Holiday Keagamaan Keluarga Kesihatan Komputer Lifestyle Pengumuman Percutian Percutian Bajet Review Places Tips dan Panduan Travel Tutorial

Advertisement

Total Pageviews

Created with by OmTemplates | Distributed By Gooyaabi Templates