Wednesday, October 30, 2013

Tips dan Panduan Dekorasi Ruang Makan Ideal

Wednesday, October 30, 2013 0
Assalamualaikum...

Bertemu lagi kita di Laman Keluarga...

 

Antara ruang yang seharusnya diberikan perhatian dalam dekorasi sesebuah rumah idaman ialah Ruang Makan, Ruang makan merupakan antara ruang penting dalam sesebuah kediaman. Oleh itu penataan ruang ini semestinya diberi sentuhan yang tersendiri, kreatif dan ideal bagi membangkitkan suasana yang tenang dan harmoni ketika menikmati hidangan bersama keluarga dan teman.

Sebelum anda membuat pengubahsuai ruang makan, anda seharusnya mengambil kira keluasan rumah anda dalam menentukan pemilihan perabut, susun atur kerusi meja dan tidak kurang pentingnya iaitu pemilihan warna dan aksesori ruang makan anda. 

Pemilihan Meja Makan

Dalam menentukan meja makan yang sesuai, anda perlu menyesuaikan dengan ukuran dan tema rumah anda samaada Konsep Minimalis, Klasik, Kontemporari, Unik, Inggeris, dan sebagainya. Sekiranya rumah anda mempunyai ruang yang agak luas, anda boleh memikirkan untuk membeli meja makan bersaiz besar.

Tips: Sebelum membeli, pastikan keluasan ruang adalah bersesuaian. Meja makan kecil untuk ruang terhad dan begitulah sebaliknya. 

Pemilihan Warna dan Gaya Meja Makan
Apabila anda ingin menggantikan set meja makan yang ada, pastikan padanan gaya dan warna dengan perabot lain adalah selari. Selain itu, aspek yang penting adalah memastikan ia berkualiti biar pun terpaksa mengeluarkan sedikit belanja.

Monday, October 21, 2013

Kenangan Kita

Monday, October 21, 2013 0
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Lagu ni diciptakan oleh sebuah sekolah dan daripada guru dan murid2nya... Mereka ni semua nyanyikan lagu ni sebab mereka baru sahaja menamatkan peperiksaan SPM... So, dorang semua sedih dan terharu kerana lepas ni dah tak dapat jumpa kawan2 n guru2 dah... Well, to all my family members yang nak SPM, GOOD LUCK diucapkan k... 

Thursday, October 10, 2013

7 cara kempiskan perut buncit

Thursday, October 10, 2013 1
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....

Selalunya bila kita menggambarkan kecantikan, ayat yang selalu dipakai lebih kurang begini… “Cuba ko tengok dia tu, ohh.. cantikkan rupa paras dia..!”
Cantik rupa dah satu hal… lepas tu nak dapatkan cantik paras lagi… hu..hu..
So, kesimpulannya nak dinobatkan dalam kategori cantik nie kena ada pakej lengkaplah.. Maknanya, wajah tuh kenalah cun and then body tuh mestilah mengiurkan, camtulah kiranya…
Body mengiurkan nie camna lak? Hmmm… cuba tengok gambar tuh… nampak tak perut dia yang kempis dan rata…  Sure semua orang nak macam tu kan.
petua kempiskan perut
 Lumrah kejadianlah kan… wanita tentulah inginkan untuk sentiasa kekal cantik. Seboleh-bolehnya kebanyakan wanita mahu mengelakkan perut daripada buncit dan mengharapkan ia kekal langsing.

Untuk sesiapa yg ingin nak kempiskan perut, in fact kaum lelaki pun kalau ada yg berminat bolehlah cuba petua nie…
7 cara mudah kempiskan perut:

1. Minum Air Masak Yang Banyak.
  • Apabila tubuh badan kita menerima sumber air yang banyak, keadaan itu akan mencairkan kuantiti sodium dalam tubuh badan sehingga membolehkan kuantiti air yang keluar dari tubuh badan juga meningkat. Mendapatkan jumlah air yang banyak juga akan menjaminkan fungsi hempedu yang lebih efektif sewaktu proses pembuangan air berjalan dengan lancar.
2. Makan Perlahan-lahan.
  • Ketika menjamah makanan, kita tidak digalakkan makan dengan cepat kerana udara akan terkepung di dalam usus dan seterusnya membentuk gas yang menggalakkan perut menjadi perut buncit. Makanan yang tidak dikunyah sehingga kecil juga tidak dapat dicerna dengan sempurna yang seterusnya menyebabkan proses kembung perut berlaku.
3. Kurangkan Garam Dalam Makanan.
  • Terlalu banyak garam dalam proses diet akan menambah ekstrak sodium terhadap cairan dalam tubuh dan melambatkan mekanisme proses pengeluaran air dari sel badan. Akibatnya, perut akan menjadi kembung dengan gas-gas yang terbentuk. Lama kelamaan, perut buncit pun boleh berlaku.
4. Makan Makanan Yang Penuh Serat.
  • Ramai yang mungkin sedar perubahan fizikal badan mempengaruhi cara pembawakan diri seseorang apabila berdepan dengan orang ramai. Perubahan fizikal seperti ‘perut buncit’ kadang-kadang membuatkan seseorang itu berasa malu atau tidak mempunyai keyakinan diri apabila ingin menonjolkan diri di khalayak ramai. Bukan itu sahaja, perut buncit juga merupakan tanda awal kepada pelbagai jenis penyakit berbahaya.
  • Serat adalah elemen yang penting dalam piramid makanan. Untuk mengimbangi kuantiti air dalam tubuh badan, amalan memakan sayur-sayuran hijau dan buah-buahan seperti epal dan pear dapat membantu dalam proses penjagaan dari mendapat penyakit perut buncit ini.
5. Kesan Pengambilan Ubat.
  • Terdapat juga kajian yang dilakukan mengatakan, pengambilan pelbagai jenis ubat-ubatan menjadi salah satu punca perut menjadi perut buncit. Sebagai contoh, ubat Aspirin yang terlalu kerap di ambil akan menyebabkan timbulnya penyakit lain seperti sembelit.
6. Hindari Sembelit.
  • Sembelit berlaku apabila seseorang itu mengalami masalah dalam pembuangan danhanya membuang tidak lebih dari tiga kali seminggu. Sebagai akibat dari penyakit ini, perut akan mengumpul gas-gas yang berlebihan dan merangsang isi perut mengumpul lemak-lemak yang boleh menyebabkan kekembungan dan perut buncit. Oleh itu, pengambilan serat adalah digalakkan.
7. Lakukan Senaman atau Bersukan.
  • Bersukan sebanyak tiga kali seminggu dapat membantu meningkatkan kadar metabolisme dalam tubuh badan yang bagus untuk pembakaran dan pemecahan lemak.Bersukan akan membantu menggerakkan cairan berlebihan dalam perut dan dikeluarkan dari tubuh badan sebagai peluh. Ini seterusnya akan mengekalkan bentuk badan seseorang yang sesuai dengan ketinggian dan berat badan.

Friday, October 4, 2013

Tutorial: Letak Gambar dalam Scroll Box

Friday, October 04, 2013 0
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Haiii semua... Hari ni WebMaster nak buat tutorial sikit macam mana nak Letak Gambar dalam Scroll Box... Okay... korang mesti ada yang dah tahu dan ade juga yang belum kan... 

Takpe, kat sini WebMaster nak masukkan juga cara letak background dalam scroll box kite tu...

1. Dashboard > Design > Add a Gadget > Html/Jacascript

2. Copy and Paste kod di bawah di ruangan tadi





**Warna Biru : URL Background yang korang suka. Boleh dapatkan di Google or Photobucket or Glitter-Graphics 

**Warna Merah : URL korang boleh Upload di http://imgur.com/ 
Ambik yang "Direct Link" .. ok ?